User Tools

Site Tools


sc2

Lectia: Tipuri de sisteme de calcul și comunicații

Va rugam sa comunicati elevilor urmatoarele elemente:

 • de-a lungul istoriei realizarea calculelor aritmetice era realizata de oameni cu ajutorul mintii umane(calculator mental). calculele mentale erau anevoioase si erorile erau frecvente. Din aceasta cauza oamenii au cautat mereu sa gaseasca dispozitive de calcul care sa ii ajute;
 • pentru a putea calcula mai usor, oamenii au folosit diverse dispozitive. Cel mai raspandit dintre acestea a fost abacul. A aparut in China antica;(a se arata elevilor o poza sau chiar un abac real daca exista)
 • in 1642, un tanar pe nume Blaise Pascal a realizat primul calculator mecanic care functiona mai bine decat un calculator mental. Pascal trebuia sa realizeze calcule artimetice laborioase pentru tatal sau, inspector de taxe in Rouen, Franta. El nu putea dormi suficient din cauza volumului mare de lucru generat de profesia tatalui sau. Pentru a-si face munca mai usoara Pascal a inventat Pascaline, o masina care facea operatii aritmetice in mod mecanic fara sa greseasca;(a se vedea sectiunea Aplicatii→Pascaline)
 • prima masina de calcul complexa a fost realizata de catre Charles Babbage in sec. al 19-lea fara sa fi fost efectiv terminata. Ea cuprindea insa multe din principiile actuale din informatica. Babbage este considerat a fi parintele calculatoarelor. Masina lui se baza pe un motor diferential, adica un dispozitiv mecanic capabil sa rezolve functii polinomiale(a nu se confunda cu diferentialul auto!). Babbage a realizat motorul diferential in 1822. Ulterior in 1833 a realizat un motor analitic;(a se vedea sectiunea Aplicatii→Masina diferentiala a lui Babbage)
 • Gotfried Leibniz a realizat un dispozitiv mecanic de calcul sub forma unei roti care a fost folosit multa vreme in aritmometre;(a se vedea sectiunea Aplicatii→Leibniz)
 • Herman Hollerith a realizat primul tabulator mecanic bazat pe cartele perforate. A fost folosit cu succes pentru a realiza calcule statistice complexe. Masina putea elabora tabele cu valori precalculate pentru principalele functii;
 • un alt pas important in evolutia tehnicii de calcul a fost utilizarea cartelelor perforate in razboiul de tesut Jacquard. Acestea au permis realizarea unor modele de tesaturi foarte interesante care au avut un mare impact comercial;(a se vedea sectiunea Aplicatii→Jacquard)
 • Urmatorul pas in evolutia calculatoarelor a fost aparitia calculatorului electronic. Calculatoarele electronice au evoluat in mai multe generatii:
  • prima generatie(1940-1956) a fost bazata pe tuburi vidate, aveau dimensiuni mari si foloseau doar limbaj masina;
  • a doua generatie(1956-1964) a fost bazata pe tranzistori, suporta atat limbaj masina cat si limbaj de asamplare, mai mici, mai rapide si mai ieftine;
  • a treia generatie(1964-1981) circuite integrate, perfoemante crescute, memorie mare, domensiuni si preturi mai reduse;
  • a patra generatie(1981-1990) calculatoare personale, dispozitive periferice, limbaje orientate obiect;
  • a cincea generatie(1990-prezent) calculatoarele folosite astazi, rapide ieftine si cu diverse forme de autonomie si chiar inteligenta artificiala;(a se arata copiilor imagini cu microprocesor, tub vidat, circuit integrat si tranzistor sau, daca se poate, obiectele in sine).

NOTA! Va rugam ca pe parcursul expunerii teoretice sa folositi materialele din sectiunea Aplicatii precum si alte materiale relevante de care dispuneti. Incercati sa prezentati elevilor cat mai multe filme, imagini, obiecte reale si eventuale simulari.

sc2.txt · Last modified: 2017/09/19 06:28 by burta.alin