User Tools

Site Tools


wiki:aplicatii.4.1

This is an old revision of the document!


Noțiunea de algoritm - Aplicații


Descoperirea unor algoritmi în lucurile de zi cu zi
  1. Gătitul/Mâncatul
  2. Mersul la școală
  3. Jocuri
  4. Rezolvarea temelor
  5. începerea unei conversații
Descoperirea unor probleme
  1. Care nu pot fi rezolvate prin algoritmi (Așteptarea după ceva ce nu se termină)
  2. Care au mai mulți algoritmi de rezolvare
  3. Asemănătoare care pot fi rezolvate cu algortmi asemănători

Aplicații

1. Construcția unui avion de hârtie/ solnițe/ coif etc.

Scop: să identifice instrucțiunile necesare realizării sarcinii propuse.

Materiale: hârtie, pixuri

Instrucțiuni pentru elevi:

Copiii se împart în grupe de câte 4-5 elevi, după diverse criterii.

Se trasează sarcina de a realiza sub forma unor instrucțiuni „cum se construiește un avion de hârtie?/………….”. Se pot folosi bilețele cu temele propuse și liderul fiecărui grup vine și extrage un bilet cu tema care va fi implementată în grupul din care face parte.

Instrucțiunile trebuie să fie acțiuni care să poată fi reproduse de o altă persoană care nu e familiară cu tema propusă. Se cere stabilirea pașilor și ordinea în care se realizează aceștia.

Elevii nu au voie să discute cu membri din alt grup. Este secret!

Se alocă 20-25 de minute pentru crearea algoritmului.

După expirarea timpului profesorul colectează instrucțiunile realizate de fiecare grupă și le redistribuie astfel încât fiecare grupă să primească alte instrucțiuni, nu cele realizate de ei.

Fiecare grupă încearcă să construiască conform instrucțiunilor primite și să identifice care e tema din spatele instrucțiunilor. Acest lucru dacă e posibil! Se alocă 10-15 minute.

La sfârșitul celor 40 de minute începe faza de reflecție care urmărește câteva lucruri esențiale. Întâi, se așteaptă ca elevii să înceapă să exprime cu propriile lor cuvinte ideile și informațiile întâlnite. Elevii sunt încurajați de profesor să prezinte ceea ce au realizat și problemele identificate în realizarea sarcinilor. Învățarea durabilă și înțelegerea aprofundată sunt personale. Ne amintim mai bine ceea ce putem formula cu propriile noastre cuvinte, în contextul nostru personal. Al doilea scop al acestei faze este de a genera un schimb de idei sănătos între elevi, prin care să le dezvoltăm vocabularul și capacitatea de exprimare, precum și să le expunem diverse scheme pe care ei să le analizeze în timp ce și le construiesc pe ale lor. Antrenați în discuții, în etapa de reflecție, elevii se confruntă cu o varietate de modele de gândire. Este un moment al schimbării și reconceptualizării în procesul de învățare. Expunerea elevilor la multiple moduri de integrare a informațiilor noi în acest moment are ca efect construirea unor scheme mai flexibile, care pot fi aplicate mai bine în practică.

Instrucțiuni pentru profesor:

Profesorul facilitează activitatea elevilor și nu dau elevilor instrucțiunile gata formulate.

Se poate constata că instrucțiunile date de profesor nu au fost înțelese de elevi sau că elevii nu au respectat cerințele impuse de profesor.

Evaluarea:

Elevii au posibilitatea de a susține punctele tari ale proiectului realizat. Ei sunt puși în situații reale de argumentare în ce privește un rezultat sau altul. Atmosfera de lucru este una relaxantă, stimulativă pentru schimbul de idei în echipă, pentru intercunoaștere și oferă ocazii noi pentru autocunoaștere. Elevii vor avea șansa unor mai bune relații profesionale și amicale în viitor.

2.Activitate 20 minute

wiki/aplicatii.4.1.1502183451.txt.gz · Last modified: 2017/08/08 09:10 by cheres.adriana